30 Μαρ 2020

Η ΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΥ ΤΗΣ ΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗ

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος, αρχαίος Έλληνας, ασχολήθηκε με τη Φιλοσοφία, την Ποίηση, τη Γραμματική και Γραμματολογία, την Ιστορία, τα Μαθηματικά, την Αστρονομία, τη Γεωγραφία και τη Μουσική. Γεννήθηκε στην Κυρήνη το 276 π.Χ., τη σημερινή Λιβύη, και έζησε στην Αλεξάνδρεια, όπου και πέθανε το 194 π.Χ. Σπούδασε κυρίως στην Αλεξάνδρεια, αλλά έκανε και μέρος των σπουδών του στην Αθήνα.

Ο Ερατοσθένης θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που υπολόγισε την περιφέρεια της Γης. Το πείραμά του, τού επέτρεψε να υπολογίσει την περιφέρεια της Γης με απίστευτη ακρίβεια. Ο Ερατοσθένης υπολόγισε ότι η περιφέρεια της Γης είναι 252.000 αλεξανδρινά στάδια, το οποίο ισούται με περίπου 39.690 χιλιόμετρα. Σήμερα, η πολική περιφέρεια της Γης υπολογίζεται στα 39.940,638 χιλιόμετρα, και η περιφέρειά της στον Ισημερινό υπολογίζεται στα 40.075,017 χιλιόμετρα, γεγονός που δείχνει πως ο Ερατοσθένης είχε μεγάλη ακρίβεια στους υπολογισμούς του.

Σε συνεργασία με τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές Φυσικής του σχολείου μας είχαμε οργανώσει να πραγματοποιήσουμε αυτό το πείραμα στο σχολείο μας. Αρκεστήκαμε στις υπέροχες παρουσιάσεις των μαθητών μας. 

Έως την επόμενη Ισημερία...

Ευχαριστούμε τους μαθητές μας της Γ' Γυμνασίου, Κοραλία Λ. & Κωνσταντίνος Κ.

 

Σχετικά Άρθρα

Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.
Αρχείο
  • Πρόσφατα
  • Δημοφιλή
  • Ετικέτες